Informatie voor deelnemers

Doel van het onderzoek

Het doel van het onderzoek is het tijdig opsporen van boezemfibrilleren.

Achtergrondinformatie

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij het hart volkomen onregelmatig klopt. Dit verhoogt de kans op een beroerte (herseninfarct), hartfalen en dementie. Behandeling met medicijnen vermindert het risico op een beroerte aanzienlijk (met >60%). Daarom is opsporen van boezemfibrilleren belangrijk. Deze ritmestoornis geeft niet bij iedereen klachten. Bovendien is bij sommige patiënten de ritmestoornis niet op elk moment aanwezig. Dit maakt de opsporing moeilijker. Bekijk onderstaande video fragment voor meer uitleg over boezemfibrilleren.

Wat wordt er van u verwacht?

Als u deelneemt aan het onderzoek wordt uw hartritme 7 dagen lang geregistreerd. Dit wordt gedaan door een hartritmemeter die op de borst wordt geplakt. U kunt uw normale kleding dragen over de hartritmemeter zodat deze niet zichtbaar is voor anderen. Ook kunt u hier gewoon mee douchen. Indien er boezemfibrilleren wordt gezien, zal uw huisarts hier bericht van krijgen. Uw huisarts zal u dan oproepen om de behandelopties met u te bespreken. Indien er geen boezemfibrilleren wordt gezien zal het onderzoek na 1 en eventueel na 2 jaar worden herhaald.

Voordeel

Door dit onderzoek kan bij u boezemfibrilleren eerder ontdekt worden. U kunt hiervoor medicijnen krijgen van de huisarts. Deze medicijnen zijn bedoeld om het risico op een beroerte en hartfalen te verlagen. Ook kunnen er bij dit onderzoek andere ritmestoornissen worden gevonden. Uw huisarts zal dan verder met u bespreken wat er moet gebeuren.

Nadeel

Soms geven de plakkers van de hartritmemeter jeukklachten. In uitzonderlijke gevallen kunt u allergisch zijn voor de plakkers.

Wat gebeurt er met uw gegevens?

Om uw privacy te beschermen geven wij uw gegevens een code. Op al uw gegevens zetten we alleen deze code. De sleutel van de code bewaren we op een beveiligde plek in het onderzoekscentrum. Als we uw gegevens verwerken, gebruiken we steeds alleen die code. Ook in rapporten en publicaties over het onderzoek kan niemand terughalen dat het over u ging.

Stoppen met het onderzoek ?

Als u niet verder wil gaan met het onderzoek kunt u ten alle tijden stoppen. De onderzoekers zullen u vragen wat de reden voor het stoppen is.

Vergoeding

Deelname aan de studie en het gebruik van de hartritmemeter is kosteloos. U ontvang geen vergoeding voor deelname aan dit onderzoek.

%d bloggers liken dit: